Podľa čoho vybrať tú správnu autosedačku

Ak dieťa sedí v protismere jazdy, sedačku musíte používať do pätnástich mesiacov veku, v smere jazdy, do váhy deviatich kíl. Tie dieťa dosiahne väčšinou okolo deviateho až desiateho mesiaca. Sedačku kupujeme na dlhšie obdobie. Jej výber je preto veľmi dôležitý. V prvom rade kupujte iba kvalitné výrobky. Pri bezpečnosti, a ak sa navyše jedná o dieťa, sa naozaj neoplatí šetriť.
 
Sedenie v protismere jazdy, je pre malé deti bezpečnejšie, pretože hlava, krk a chrbtica, sú pri náraze lepšie chránené.

autosedačka
 
 
Spôsob upevnenia
 
Na výber máte dva typy sedačiek. Prvý sa uchytáva pomocou bezpečnostných pásov a druhú, takzvaným systémom ISOFIX.  Prvý spomínaný spôsob vám dáva viac priestoru a jednoduchšiu manipuláciu. Systém ISOFIX je však o čosi bezpečnejší. Sedačku pripínate priamo k sedadlu, z jej spodnej časti, takže je stabilnejšia. Ide o systém, ktorý je normovaný Európskou úniou.
 
Vhodná kategória
 
Poznáme viacero kategórií autosedačiek. Tie určujú, pre akú výšku dieťaťa sú vhodné. Pre tie najmenšie deti, kupujeme štandardné detské autosedačky. V nasledujúcom období ich vymieňame podľa výšky dieťaťa. Väčšinou sa stretnete s troma kategóriami.
 

  • Kategóriu 0 môžete používať do doby, kým temeno hlavy nepresahuje vrchnú časť operadla.
  • Kategóriu 1, si zaobstarajte vtedy, keď máte opierku na hlavu (hovoríme o kategórii nula) dieťaťa nastavenú na maximum.
  • Kategória dva, niekedy označovaná aj ako 3, je určená pre deti vyššie ako 150 centimetrov.

 dítě v autě

Kvalitný materiál
 
Pri kúpe autosedačky pozerajte aj na materiály, z ktorého je vyrobená. V prvom rade, by mala byť dostatočne pevná. To zistíte veľmi jednoducho, teda klasickým ohmataním. Kvalitné výrobky, majú poťahy, ktoré viete odopnúť a jednoducho vyprať. Hovoríme o veľmi praktickej záležitosti. V prípade malých detí sa totiž sedačka zašpiní raz dva. Lepší je vždy prírodný materiál. ak by sme dieťa nechali sedieť v autosedačke dlhší čas, a to hlavne počas letných mesiacov. Umelé materiály, by mohli spôsobiť zaparené miesta, alebo iné kožné problémy.