Pätice moderných svetelných zdrojov.

Na trhu s LED osvetlením existuje dnes veľmi široká a pestrá ponuka svietidiel a svetelných zdrojov. Pri ich výbere sa musíme orientovať v množstve parametrov. Ak niekedy vyberáme vhodnú žiarovku, ktorá vyhovuje našim požiadavkám a má pre nás tie najlepšie vlastnosti, musíme sa zaoberať aj výberom vhodnej pätice, ktorá musí byť kompatibilná s našim svietidlom. Pod päticou si môžeme predstaviť tú časť žiarovky, v ktorej je osadená sklenená banka vyžarujúca svetlo. V minulosti sme tomu ľudovo hovorili závit, ktorým sa žiarovka nasadila do objímky. Dnes tých „objímok“ existuje veľký počet rôznych druhov, preto si musíme dávať pozor aj na pätice žiaroviek pri ich kúpe. Pretože aj tá najdrahšia a najkvalitnejšia žiarovka vám nebude svietiť, ak zvolíte nesprávnu päticu. Do vášho svietidla ju jednoducho nedokážete umiestniť.

žiarovka

V zásade pätice moderných LED žiaroviek delíme na skrutkovacie, bajonetové a kolíkové. Tie skrutkovacie si vieme jednoducho predstaviť ako žiarovky so závitom. Samotné závity môžu byť rôznych veľkostí, podľa čoho skrutkovacie pätice označujeme ako E27, E14, E40 alebo E10. Vyzerá to na prvý pohľad trocha komplikovane, ale ak by ste tieto žiarovky mali pred sebou, veľmi rýchlo by ste sa v tom zorientovali. Bajonetové pätice majú tvar valčekov, ktoré sú na svojom konci rozšírené. Nasadzujú sa zatlačením a následným pootočením žiarovky. Vo všeobecnosti nám označenie bajonetových pätíc poukazuje na typ kolíkov a prípadne aj ich vzájomnú vzdialenosť. Napríklad označenie pätice GU10 nám hovorí, že ide o päticu s dvoma kolíkmi o priemere 5 mm, ktoré majú vzájomnú vzdialenosť 10 mm.

moderné svetlá

Kolíkové pätice na rozdiel od tých skrutkovacích nemajú závit, ale kolíky, ktoré sa nasunú do objímky. Majú taktiež rôzne označenia, ktoré odlišujú jednotlivé pätice. Každý z nás asi pozná kolíkovú päticu, ktorú mali klasické neónky. Ešte môžeme spomenúť päticu žiarovky G9, ktorá je na prvý pohľad podobná kolíkovým päticiam. Ide však o špeciálnu zásuvnú päticu, ktorá sa do objímky iba zasunie bez následného pootočenia. Táto pätica je veľmi často zastúpená v mnohých LED svietidlách.